wave

Startul Via Danubiana a fost dat în anul 2023, când Asociația MaiMultVerde a amenajat 44 de kilometri de traseu eco-turistic pe malurile Dunării, în județul Giurgiu, pe segmentul Insula Slobozia – Giurgiu – Gostinu – Insula Lungu. Este o zonă care parcurge o serie de arii protejate și situri Natura 2000, cu păduri de mal, insule, canale și ostroave.

Segmentul amenajat de Asociația MaiMultVerde oferă posibilitatea explorării zonei atât pe apă cât și pe uscat, prin cicloturism, turism ecvestru, excursii de picior, plimbări cu caiacele, zone de campare, evenimente sportive, educative și culturale.

Pasul următor este completarea traseului cu alți 28 de kilometri, finalizând astfel cartarea întregului parcurs al Dunării pe raza județului Giurgiu. „Aceste zone naturale prezintă un mare potențial de valorificare pe principiile eco-turismului, prin activități specifice care pot genera beneficii atât operatorilor de servicii ecoturistice, turiștilor, cât și comunităților locale.” spune Loredana Pană, coordonator proiecte MaiMultVerde.

Via Danubiana adăpostește în zona Giurgiu specii rare de păsări

Pentru iubitorii de natură, traseul propus pentru Via Danubiana oferă o listă atractivă de specii și poate deveni loc pentru birdwatching și observarea faunei și florei specifice Dunării. De-a lungul traseului se află mai multe arii naturale protejate, cu peste 300 de specii de floră și cu o faună deosebit de bogată, cu specii extrem de importante de nevertebrate, păsări, reptile, amfibieni și mamifere.

Pelicanul creț (Pelecanus crispus), șoimul dunărean (Falco cherrug) și codalbul (Haliaeetus albicilla), specii emblematice pentru fauna Dunării, aflate în prezent pe lista roșie a speciilor periclitate, găsesc în această zonă loc de hrană, cuibărire și odihnă.

Via Danubiana – potențial de explorare a unor locuri mai puțin umblate

Cu excepția plajei sălbatice din localitatea Gostinu, destinație de week-end căutată de mulți turiști din București, și a zonei de port și faleză din orașul Giurgiu, unde sunt amplasate câteva restaurante, pentru celelalte localități din județ nu există un interes turistic orientat direct spre obiectivele de patrimoniu natural sau cultural locale.

Din punct de vedere cultural, există mai multe puncte de interes, necunoscute însă publicului larg și nesemnalizate, cum ar fi ruinele cetății lui Mircea cel Bătrân de la Giurgiu sau ansamblul de cazemate de la Slobozia. De asemenea, pentru iubitorii de gastronomie locală, ar putea fi revitalizate în viitorul apropiat câteva tradiții culinare, precum plăcintele dulangaci specifice spațiului cultural româno-bulgar riveran Dunării, salatele de ardei sau vinete coapte pe jar sau ciorba de gâscă.

Acest potențial de explorare a unor locuri mai puțin cunoscute din punct de vedere turistic a convins Asociația MaiMultVerde să demareze cartarea și amenajarea zonei fluviului care traversează județul Giurgiu.

Ne poți semnala și tu obiective naturale sau turistice întâlnite de-a lungul Dunării, printr-un mesaj la asociatia@maimultverde.ro.

Mai multe articole

Prima acțiune de igienizare pe Via Danubiana, la Giurgiu

Pe 26 septembrie, Asociația MaiMultVerde și voluntarii de la Novartis România au realizat prima acțiune de igienizare pe traseul ecoturistic Via Danubiana. Potrivit...

igienizare

Descoperă Via Danubiana: Plajele Dunării la Giurgiu

Plajele discrete aflate pe #ViaDanubiana, în județul Giurgiu, oferă un refugiu liniștit pentru localnici și vizitatori, dar și o alternativă rapidă la drumul...

Descoperă Via Danubiana: Obiective cultural-istorice în județul Giurgiu

Călătoria #ViaDanubiana începe chiar din orașul Giurgiu, strategic așezat pe malul Dunării, cu o istorie strâns legată de Imperiul Otoman și de navigația...