Asociația MaiMultVerde a lansat în luna septembrie Ghidul călătorului pe Via Danubiana în județul Giurgiu, un periplu complet prin cei aproape 100 de kilometri din malurile Dunării care se unduiesc pe întinderea acestui județ. „Ce fel mai bun de a celebra tot luciul apei și tot spectacolul natural pe care îl creează, dacă nu prin plimbări la pas sau pe bicicletă prin pădurile care îl mărginesc?” scrie în Manifest autorul ghidului, jurnalista Anca Iosif, cea care a parcurs vara aceasta întreaga suprafață descrisă în cercetarea de teren cuprinsă în document.
Via Danubiana – traseul care te întoarce cu fața către apă
Traseul ia naștere pe cărările din județul Giurgiu unde, în 2024, vor fi montate primele borne care să îți ghideze călătoria. Cei aproximativ 100 de kilometri din tronsonul Via Danubiana cartați în județul Giurgiu se pot parcurge la pas sau cu bicicleta, cu ajutorul track-ului GPS și al bornelor amplasate pe traseu, care leagă într-o singură cărare diguri, păduri, sate, orașe și câmpuri de pe marginea Dunării.
Traseul oferă o multitudine de variante pentru petrecerea timpului liber, la doar o oră de București: pentru iubitorii de natură, zona beneficiază de o listă atractivă de specii și poate deveni loc pentru birdwatching și observarea faunei și florei specifice Dunării. De-a lungul traseului se află mai multe arii naturale protejate, cu peste 300 de specii de floră și cu o faună deosebit de bogată, cu specii foarte importante de nevertebrate, păsări, reptile, amfibieni și mamifere.
Din punct de vedere cultural-istoric, există mai multe puncte de interes, necunoscute însă publicului larg și nesemnalizate, cum ar fi ruinele cetății lui Mircea cel Bătrân de la Giurgiu, un bordei istoric sau ansamblul de cazemate de la Slobozia. De asemenea, pentru iubitorii de gastronomie locală, pot fi revitalizate câteva tradiții culinare, precum plăcintele dulangaci specifice spațiului cultural româno-bulgar riveran Dunării, salatele de ardei sau vinete coapte pe jar sau ciorba de gâscă.
Iar plajele aflate pe malurile Dunării pot deveni destinații de week-end pentru localnici dar și pentru turiștii din toată țara.
Ce urmează?
Ambiția Asociației MaiMultVerde este ca, în următorii ani, cu ajutorul comunităților și autorităților locale, să te poată ghida pe întreg parcursul Dunării pe teritoriul României – un demers prin care vei cunoaște îndeaproape oamenii, tradițiile și bucatele locale (cu pește din abundență) și, mai ales, prin care vei păși prin arii naturale și vulnerabile totodată.
Ne poți semnala și tu obiective naturale sau turistice întâlnite de-a lungul Dunării, printr-un mesaj la asociatia@maimultverde.ro.