Călătoria #ViaDanubiana începe chiar din orașul Giurgiu, strategic așezat pe malul Dunării, cu o istorie strâns legată de Imperiul Otoman și de navigația maritimă. Aflat la o veche răscruce comercială, orașul are o istorie bogată, deși puțin cunoscută, datorată lipsurilor din documentele istorice.
Dacă vrei să pășești în lumea Via Danubiana, iată câteva dintre obiectivele principale pe care ți le propunem spre vizitare în orașul Giurgiu:
Cetatea Giurgiu
Construită pe malul Dunării în secolul al XIV-lea de Mircea cel Bătrân, Cetatea Giurgiu reprezintă un important monument istoric la granița dintre România și Bulgaria. Astăzi, cetatea (mai bine zis bucățile de pereți care au mai rămas din ea), rămâne un simbol al istoriei, al rezistenței locale și al arhitecturii medievale din Balcani, și a fost consolidată în ultimii ani de primăria orașului.
La bordei
Bordeiul istoric din Giurgiu stă ascuns pe o străduță mică și liniștită de case. Este ultima de acest fel din oraș care a rămas în picioare și reprezintă un model tradițional de locuință de la câmpie. Dacă ajungi aici, vei fi întâmpinat cu căldură de proprietari, care cel mai probabil te vor invita să fotografiezi de aproape această mică bucată de istorie locală.
Podul (vechi) și curbat Bizetz
Podul Bizetz din Giurgiu este unic în Europa datorită construcției sale curbate, o provocare mare pentru arhitectul Anghel Saligny și constructorul Ion Ionescu Bizetz. Terminat în 1905, a fost primul pod din Europa construit curbat pe orizontală. Acesta a fost ridicat peste bazinul Sfântul Gheorghe pentru a sprijini urbanizarea insulei Ramadan (Plaja Veche) și dezvoltarea industrială a orașului.
Podul Prieteniei
Podul Giurgiu-Ruse, cunoscut ca „Podul Prieteniei” leagă cele două orașe din țările vecine România-Bulgaria și este considerat unul dintre cele mai complexe proiecte de inginerie de la acea vreme (1954). Podul are peste 2.000 de metri lungime și 30 de metri lățime, cu două niveluri: unul pentru trafic rutier și unul pentru feroviar, dar include și un trotuar pentru pietoni. Este o legătură esențială între cele două țări, facilitând comerțul și turismul.
Turnul cu Ceas
Construit în 1866, în stil neoclasic, din cărămidă și piatră, Turnul cu Ceas se află chiar în centrul orașului, în apropierea Pieței Centrale. Acesta are aproximativ 30 de metri înălțime, iar ceasul de pe fațadă avea misiunea să dea localnicilor ora exactă. De-a lungul timpului, turnul a suferit modificări și restaurări, a rămas un simbol al orașului, însă nu mai este funcțional în prezent.
Centrul educațional de tineret, Găujani
Centrul se află într-o casă veche, boierească, în comuna Găujani, la doar 30 de kilometri distanță de orașul Giurgiu. Clădirea adăpostește un mic muzeu cu costume tradiționale, dar este și loc de întâlnire și lucru pentru femeile din comunitate. Centrul educațional de tineret reprezintă și un spațiu viu în care copiii și adolescenții se adună pentru diverse activități educaționale sau culturale.
Cazematele din al Doilea Război Mondial, Slobozia
Cazematele sunt fortificații de beton armat, construite pentru a rezista la bombardamente și a proteja soldații și echipamentele militare. Deși nu sunt valorificate ca atracții turistice, cazematele pot fi interesante pentru pasionații de istorie și arhitectură militară. Pe Via Danubiana, poți vizita una dintre ele în comuna Slobozia, la doar 10 minute cu mașina sau 15-20 minute cu bicicleta de Giurgiu.
Muzeul Județean Teohari Antonescu
Vei găsi aici artefacte locale și naționale, documente istorice, precum și obiecte descoperite în săpături arheologice din regiune, care oferă informații despre civilizațiile și așezările istorice care au existat pe teritoriul județului Giurgiu. Muzeul oferă expoziții despre tradițiile locale, costume populare și obiecte de artizanat, plus un „arbore” al domnitorilor care au trecut pe aici și un istoric al conflictelor cu Imperiul Otoman.
Mănăstirea Sfântul Ioan Rusu, Slobozia
Mănăstirea se află la capătul unui drumeag liniștit de 1-2 kilometri, îngust și mărginit de păduri, și a luat naștere pe teritoriul unei foste cazarme militare. Dacă te uiți atent, în curtea mănăstirii vei vedea unele dintre chilii ridicate pe mici dealuri, care în trecut erau folosite ca bază de exerciții pentru soldați. Locul găzduiește pelerini în condiții modeste și în baza unor donații, dar depinde de perioada anului și de gradul de ocupare.
Descoperă noul traseu!
Ține pasul cu Dunărea și Implică-te!
Ne poți semnala și tu obiective naturale sau turistice întâlnite de-a lungul Dunării, printr-un mesaj la asociatia@maimultverde.ro.
****
Proiectul VIA DANUBIANA a fost selectat în cadrul #RaiffeisenComunități, acceleratorul de ONG-uri în sustenabilitate, o inițiativă Raiffeisen Bank România, cu sprijinul Asociația pentru Relații Comunitare.