wave

Plajele discrete aflate pe #ViaDanubiana, în județul Giurgiu, oferă un refugiu liniștit pentru localnici și vizitatori, dar și o alternativă rapidă la drumul către mare. Poți alege o escapadă de câteva ore după o zi de muncă sau mai multe zile cu cortul, cât să uiți că ești lângă casă, să eviți ore întregi de condus spre mare și să fii lângă apă într-o clipită. Oazele acestea de liniște se află la doar 70 de kilometri de București.

Insula Ciobanu

Aflată chiar sub Podul Prieteniei, Ciobanu este una dintre multele insule dunărene care s-au format prin acumularea de sedimente în albia fluviului, oferind un habitat specific pentru diverse specii de plante și animale. Insula are un teren nisipos și vegetație specifică zonelor umede. Deși e mică, insula e importantă din punct de vedere ecologic, mai ales într-o zonă în care infrastructura modernă, precum Podul Prieteniei, domină peisajul.

Insula Ostrov Mocanu

Plajă sălbatică, pădure, nisip fin și valuri formate de ambarcațiunile care trec adesea prin zonă. Apusuri de poveste pe care le poți admira fie din barcă, fie de pe malul Dunării. Ce-ți poți dori mai mult într-o vară toridă, după o zi agitată? Insula face parte dintr-o rețea de ostroave și brațe ale Dunării. Pentru că este periodic inundată, mai ales în timpul creșterii nivelului apei în primăvară, insula are parte de o vegetație bogată și variată.

Plaja Veche din Giurgiu (Ramadam)

Una dintre cele mai populare și mai accesibile plaje pentru localnicii din Giurgiu, loc de întâlnire încă din perioada interbelică, când Giurgiu era un oraș înfloritor, cu o viață socială activă. După al Doilea Război Mondial și în perioada comunistă, plaja a început să fie neglijată din cauza urbanizării și industrializării. Totuși, potențialul de revitalizare al plajei este încă un subiect de interes pentru comunitate. 

Plaja Gostinu („Gostinești”)

Cunoscută drept „Vama Veche a Dunării”, Plaja Gostinu se află la capătul satului cu același nume și este un loc care adună tot mai mulți turiști anual, la doar 20 de kilometri distanță de orașul Giurgiu. Deși zona nu a reușit să se dezvolte din punct de vedere turistic, nu oferă opțiuni de cazare sau restaurante, călătorul este atras aici mai degrabă pentru liniștea locului și pentru bucuria de a se scălda.

Află toate detaliile de care ai nevoie pentru călătoria ta pe Dunăre, din Ghidul Via Danubiana – Județul Giurgiu.

Ține pasul cu Dunărea și Implică-te!

Ne poți semnala și tu obiective naturale sau turistice întâlnite de-a lungul Dunării, printr-un mesaj la asociatia@maimultverde.ro.

****

Proiectul VIA DANUBIANA a fost selectat în cadrul #RaiffeisenComunități, acceleratorul de ONG-uri în sustenabilitate, o inițiativă Raiffeisen Bank România, cu sprijinul Asociația pentru Relații Comunitare.

Mai multe articole

Prima acțiune de igienizare pe Via Danubiana, la Giurgiu

Pe 26 septembrie, Asociația MaiMultVerde și voluntarii de la Novartis România au realizat prima acțiune de igienizare pe traseul ecoturistic Via Danubiana. Potrivit...

igienizare

Descoperă Via Danubiana: Obiective cultural-istorice în județul Giurgiu

Călătoria #ViaDanubiana începe chiar din orașul Giurgiu, strategic așezat pe malul Dunării, cu o istorie strâns legată de Imperiul Otoman și de navigația...

Descoperă Via Danubiana: Obiective naturale în județul Giurgiu

Îți propunem începând de astăzi un periplu printre obiectivele care pot fi descoperite pe Via Danubiana, în județul Giurgiu. Traseul reprezintă o adevărată...