wave

Resurse

Ghidul călătorului pe Via Danubiana | Județul Giurgiu

Ca să te apropii de apă, Asociația MaiMultVerde îți propune un nou traseu ecoturistic prin care să explorezi patrimoniul natural, cultural și istoric al județelor care străjuiesc fluviul în România.  

Altfel spus, MMV creează Via Danubiana, o coloană vertebrală pentru Dunărea noastră fluidă, care se va întinde pe lângă cei 1.000 de kilometri ai fluviului și care te va purta pe pajiști, prin păduri, prin orașe și așezări rurale istorice. 

Ține pasul cu Dunărea: 5 sfaturi pentru o drumeție responsabilă în natură

LogoWhite

Drumeție responsabilă nu înseamnă numai să te bucuri de natură, înseamnă și să o protejezi în mod activ în timp ce îi admiri frumusețea.

Așa că atunci când te pregătești pentru următoarea aventură pe traseul Via Danubiana, ia în calcul și câteva sfaturi pentru o excursie sigură și fără urme.

1. Planifică din timp

Înainte de a-ți pregăti rucsacul și echipamentul, fă-ți temele! Descoperă cea mai bună variantă de transport (îți recomandăm să folosești cât mai puțin autoturismul), citește regulile traseului pe care urmează să îl parcurgi și află ce animale și plante trăiesc acolo și cum le poți observa de la distanță, fără să le deranjezi.

O bună planificare te pregătește pentru orice s-ar putea întâmpla pe traseu și te ajută să protejezi natura, prin reducerea situațiilor neașteptate care ar putea avea un impact negativ asupra mediului. Fie că este vorba de verificarea condițiilor meteorologice, de a ști cum să-ți minimizezi amprenta la sol sau de a împacheta echipamentul potrivit, puțină pregătire este esențială pentru o drumeție responsabilă și plăcută.

2. Urmează potecile marcate

Traseele există din motive întemeiate: ne împiedică să călcăm peste tot și să distrugem locurile în care trăiesc diferite plante sau animale. Așa că urmează întotdeauna potecile marcate!

Făcând acest lucru, protejezi plantele și locurile de odihnă sau cuibărit folosite de păsări, mamifere și reptile. Potecile sunt create pentru a putea admira priveliștile frumoase fără a distruge sălbăticia zonei. Toate ariile protejate au reguli specifice privind zonele strict protejate care nu sunt accesibile publicului: citește regulamentul pentru a afla cum poți  observa cea mai mare parte a zonei fără a provoca vreun deranj animalelor.

3. Nu lăsa urme

“Take nothing but pictures, leave nothing but footprints, kill nothing but time.” Acest motto ne spune că atunci când plecăm în drumeție, nimeni nu ar trebui să știe că am fost acolo.

Lasă pietrele, plantele și crengile în pace; nu sunt suveniruri. Nu scrie pe copaci sau pe stânci; natura nu este jurnalul nostru personal. Dacă aduci gustări sau băuturi în ambalaje sau sticle – cool! Dar ia-ți gunoiul cu tine când pleci. Îți recomandăm să iei apa de băut în bidon reutilizabil și să ai întotdeauna în rucsac cel puțin un sac de deșeuri

De ce este acest lucru important? Ei bine, lăsarea gunoiului poate dăuna animalelor și poate afecta frumusețea naturii pentru cei care vin după noi. În plus, să nu uităm că plasticului îi ia o veșnicie să dispară!

4. Respectă viața sălbatică

A observa animalele în mediul lor natural este grozav! Dar dacă te apropii prea mult le poți speria și chiar te poți pune în pericol. Cât despre a hrăni animalele sălbatice, este o interdicție clară, pentru că mâncarea noastră le poate îmbolnăvi.

De ce este acest lucru important? Când animalele sălbatice se obișnuiesc prea mult cu oamenii poate duce la situații periculoase pentru ambele părți și poate strica echilibrul natural. Respectă acest lucru și te asiguri astfel că toate aceste animale minunate rămân sălbatice și libere și că drumețiile în aer liber vor fi și de acum înainte sigure și plăcute.

5. Caută produse locale

Fie că este vorba de gastronomie, cazare sau suveniruri, alegerea de produse locale și producători din zona pe care o explorezi va face o mare diferență în ceea ce privește experiența ta ca turist. Mănâncă la cherhanale sau restaurante cu specific local, alege o cazare confortabilă la o pensiune din zona pe care o explorezi, cumpără suveniruri și cadouri pentru cei dragi de la artizani populari.

Îți recomandăm, de asemenea, să îți echipezi ruscacul de călătorie cu produse ecologice, prietenoase cu mediul, care nu au în compoziție substanțe chimice și care sunt confecționate din materiale mai puțin dăunătoare care se pot descompune în mod natural.