wave

Delta Dunării și Kilometrul Zero

Kilometrul 0 al Dunării

Spre deosebire de alte râuri, kilometrii Dunării se numără de la vărsare până la izvor, kilometrul „zero” oficial fiind la farul Sulina de pe malul Mării Negre. Fluviul ajunge aici după o călătorie de 2.852 km prin cele 10 țări pe care le străbate: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, Bulgaria, România, Republica Moldova și Ucraina.

Delta Dunării

Dar înainte de a se vărsa în mare, Dunărea formează un loc unic în lume, căutat anual de sute de mii de turiști români și străini: Delta Dunării. Sit UNESCO, Rezervaţia Biosferei Delta Dunării reprezintă un teritoriu aparte, nu doar prin biodiversitatea excepţională, cât şi prin caracteristicile socio-economice şi gradul mare de izolare a comunităţilor rurale.

Delta Dunării este cea mai importantă zonă umedă protejată din Europa, atât ca întindere, cât şi în privinţa biodiversităţii (peste 1.600 specii floristice, 3.600 specii faunistice, dintre care 315 specii de păsări, 28 de mamifere şi 84 specii de peşti). Rezervaţia biosferei are o suprafaţă de 580.000 ha.

Tulcea

De la Tulcea, „toate drumurile duc în Deltă”. Fie că alegem brațul Chilia, Sulina sau Sfântu Gheorghe, Tulcea este orașul care deschide căile navigabile spre Delta Dunării: la Pătlăgeanca, Dunărea își continuă traseul „vechi” pe brațul Chilia și formează totodată un curs nou de apă – brațul Sf. Gheorghe, din care – la un moment dat – se despinde brațul Sulina, singurul navigabil pentru nave maritime. 

Dar înainte să plecăm în călătorie spre sălbatica Deltă, vă recomandăm să petreceți măcar câteva ore în „Orașul celor 7 coline”, să descoperiți pitorescul aparte al străduțelor care urcă și coboară dealurile din această zonă.

Centrul Muzeal Eco-Turistic Delta Dunării

Un popas de neratat în Tulcea este Muzeul Deltei Dunării, care adăpostește și Acvariul, cu specii nevertebrate şi peşti din apele curgătoare și din mare, dar și cu specii de peşti întâlnite doar în recifele de corali.

Satul pescăresc tradiţional, situat la marginea oraşului Tulcea, la ieşirea spre localitatea Mahmudia, se întinde pe o suprafață de aproximativ 3 hectare şi cuprinde case tradiţionale, o cherhana, o moară de vânt, construcţii ce formează un parc tematic sistematizat cu trei alei principale ce încearcă să reconstituie braţele Dunării, pe fiecare fiind amplasate construcţii reprezentative localităţilor din Delta Dunării.

Poteca tematică „Comorile din Agighiol”

Dacă înainte de a începe călătoria spre Delta Dunării alegeți să vă îndreptați atenția și către partea de sud a județului, spre Jurliovca, cetatea Enisala sau Lacul Razim, vă încurajăm să faceți o oprire și la Agighiol, unde puteți străbate Poteca tematică „Comorile din Agighiol – Geoparcul Dobrogea Chimerică amenajată de Asociația MaiMultVerde în cadrul programului Cu Apele Curate.

Brațele Dunării

Însă fără discuție atracția principală a orașului, și chiar a județului Tulcea, este Delta Dunării, cu cele 3 brațe ale sale:

Brațul Chilia – prima bifurcație a Dunării, în amonte de orașul Tulcea, care se îndreaptă spre nord și are cea mai mare lungime dintre cele trei (120 km). La vărsarea brațului Chilia în mare, se găsește o deltă secundară, care dezvoltă la rândul său alte brațe secundare: Tătaru, Cernovca, Babina și Musura.

Din Tulcea și până la Chilia Veche, drumul poate fi parcurs cu mașina sau cu bicicleta, pe un drum asfaltat și pietruit, după o trecere scurtă cu bacul în dreptul localității Tudor Vladimirescu.

Brațul Sfântu Gheorghe se desprinde din brațul Chilia la Pătlăgeanca, trece pe lângă Tulcea și își urmează cursul spre sud, spre Marea Neagră, pe o distanță de 108 km. Este cel mai vechi braț al Dunării și poate fi parcurs cu navele de pasageri Navrom sau cu ambarcațiuni închiriate. Vă recomandăm să nu plecați la drum fără un binoclu, pentru a putea observa păsările, insectele, reptilele și mamiferele care populează zona.

De altfel, aici se află Insula Sacalin, parte din Rezervația științifică Sacalin-Zatoane, zonă strict protejată de interes național unde cuibăresc, se odihnesc şi se hrănesc sute de specii de păsări. Nu se poate coborî pe insulă, însă poate fi admirată de la distanță.

Iar la Sf. Gheorghe se desfășoară în fiecare vară Festivalul Internațional de Film Independent „Anonimul”, pretext numai bun de descoperit această zonă unică a Dunării.

Brațul Sulina se desprinde, la rândul său, din brațul Sf. Gheorghe, și este cel mai scurt dintre cele trei (64 km). Brațul este drept, regularizat și canalizat, fiind folosit pentru navigație, în urma adâncirii și corectării unor meandre. Acesta se varsă prin Golful Musara în Marea Neagră, în apropiere de kilometrul zero al Dunării.

La Crișan (port maritim) puteți să alegeți să faceți un mic ocol până la Mila 23, unde poate fi vizitat Muzeul Ivan Patzaichin, recent deschis.

Orașul Sulina, punctul terminus al călătoriei prin Delta Dunării, este una dintre cele mai vechi așezări din țara noastră, cu o vechime de peste 2700 de ani. Acesta este situat la cea mai joasă altitudine din România, la 4 m deasupra nivelului mării, și adăpostește câteva obiective turistice de neratat: Muzeul Farului Vechi, Palatul Comisiei Europene a Dunării și vechiul cimitir maritim, unic în Europa ca ansamblu de trei cimitire: cimitirul creştin, cimitirul musulman şi cimitirul evreiesc. 

Plajele Deltei

Plaja Sulina se află la numai 3 km de orașul Sulina, iar drumul până aici poate fi parcurs pe jos sau cu bicicleta. Plaja este amenajată și modernizată la standarde optime, are cel mai fin nisip și este cea mai lată porțiune de acest fel de pe litoralul Mării Negre.

Dar plaja Sulina nu este doar un loc de relaxare. Aici vă puteți delecta cu o multutidine de activități, cum ar fi sporturile nautice, explorarea Deltei Dunării, observarea păsărilor.

Plaja sălbatică de la Sf. Gheorghe este singurul loc din țară unde puteți admira de pe țărm vărsarea Dunării în Marea Neagră. Plaja este o întindere impresionantă de nisip fin de tip cochilifer (format din cochilii) și îți oferă senzația unică de a putea face baie în apele Dunării contopite cu apele Mării Negre.

Pădurile Deltei

Pădurea Letea este cea mai veche rezervație naturală din România și cea mai nordică pădure subtropicală din Europa. Pornind din Portul Sulina, traseul până la Pădurea Letea are o distanță de aproximativ 30 de kilometri. Pădurea începe din nordul satului și se întinde pe o suprafață de 5246,8 ha, din care 2.825 ha intră în categoria zonelor strict protejate.

Pădurea Letea spune cu adevărat o poveste, pe care merită să o „citești” dacă ajungi în Delta Dunării. Ne amintește de basmele din copilăriei, cu stejari seculari, liane, dune de nisip, cai sălbăticiți și mii de specii de păsări.

Pădurea Caraorman cunoscută și sub denumirea de Pădurea Întunecată sau Pădurea Neagră (după traducerea numelui „kara orman” din limba turcă) este o arie protejată de interes național care se întinde pe o suprafață de 2.250 ha în sudul Brațului Sulina. Grindul Caraorman face parte, alături de grindul Letea, din cordonul inițial de nisip care a blocat golful Tulcea acum 8000 de ani, transformându-l originar în lagună, iar mai târziu în Delta Dunării.  

Aria naturală a fost constituită cu rolul de a proteja cele mai dezvoltate dune de nisip (cu înălțimi de până la 9 m) și Pădurea Caraorman, în a cărei areal sunt semnalate specii seculare de stejar, dar și o multitudine de specii de păsări și mamifere.

Alte tronsoane de explorare a Dunării

Tronsonul bulgăresc / Zona de câmpie

Sectorul Calafat – Bechet – CorabiaDrumul din Calafat și până la Corabia urmează Dunărea de la distanță, fără a oferi în acest moment...

Tronsonul dobrogean

Călărași – Fetești – Cernavodă – HârșovaNe începem însă călătoria pe acest tronson având pe dreapta drumului brațul Borcea, loc ideal pentru pescarii...

Tronsonul sârbesc / Zona montană (Defileul Dunării)

Clisura DunăriiDefileul Dunării sau Clisura Dunării, cel mai spectaculos defileu al întregului fluviul, se întinde pe o distanță de 150 de km, de...

Via Danubiana – județul Giurgiu

Faleza Dunării din GiurgiuAmenajată de-a lungul Dunării, faleza oferă o panoramă superbă și este un loc preferat de localnici și turiști pentru plimbări...