wave

Traseu

TRASEU

Cine a parcurs măcar o dată un tronson din lungul Dunării a rămas cu siguranță cu amintiri de neuitat, legate fie de spectacolul oferit de fluviu în anumite porțiuni, de vestigiile istorice întâlnite pe traseu sau de bucatele tradiționale preparate cu grijă de localnici, fie de speciile de păsări și animale specifice zonei care găsesc pe malurile apei loc de hrană, odihnă sau cuibărit.

Dunărea adăposteşte o mare diversitate de specii și habitate rare şi periclitate. Fluviul traversează în România 12 județe* și 11 arii protejate: trei cu suprafeţe mari, localizate în trei sectoare diferite ale Dunării**, dar şi o serie de parcuri naturale şi naţionale care se găsesc pe teritoriul judeţelor limitrofe Dunării***. Astfel, tronsonul românesc al Dunării traversează 11 din principalele 28 de arii protejate existente în România (63,4% din suprafaţă): 68 din cele 273 de sit-uri de importanţă comunitară (SCI), 60 din cele 108 arii de protecţie specială pentru păsări (SPAs) şi 162 de rezervaţii ştiinţifice şi monumente naturale.

Dar o plimbare de-a lungul Dunării nu atrage atenția numai iubitorilor de natură. De la Cazanele Dunării, acolo unde Dunărea „fierbe”, și până în Delta Dunării, călătorul va descoperi la tot pasul o lume unică dar puțin cunoscută, în care viaţa localnicilor se împletește cu viaţa fluviului.

Informații generale despre traseul Via Danubiana

Via Danubiana măsoară 1075 kilometri, între localitățile Baziaș și Sulina, traseul putând fi parcurs pe drumuri naționale, județene sau comunale, drumuri forestiere sau alte poteci turistice. Întregul traseu este împărțit în patru tronsoane de explorare:

Via Danubiana oferă posibilitatea explorării fluviului atât pe apă cât și pe uscat, prin cicloturism, turism ecvestru, excursii de picior, plimbări cu caiacele, zone de campare, evenimente sportive, educative și culturale.


* Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Constanța, Brăila, Galați, Tulcea.
** Parcul Natural Porţile de Fier, Parcul Natural Balta Mică a Brăilei şi Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.
*** Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei, Geoparcul Munţii Mehedinţi, Parcul Natural Comana, Parcul Naţional Munţii Măcin, Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior.

Tronsoane de explorare

Via Danubiana – județul Giurgiu

Puncte de acces: Găujani, Slobozia, Giurgiu, Gostinu

Tronsonul sârbesc / Zona montană (Defileul Dunării)

Puncte de acces: Baziaș (dinspre Reșița), Orșova (dinspre Caransebeș/ Petroșani/ Tg.Jiu), Drobeta-Turnu Severin (dinspre Tg. Jiu/ Craiova), Calafat (dinspre Craiova/ Drobeta Turnu-Severin)

Tronsonul bulgăresc / Zona de câmpie

Puncte de acces: Calafat (dinspre Craiova/ Drobeta Turnu-Severin), Bechet (dinspre Craiova, Turnu Măgurele), Corabia (dinspre Slatina, Turnu Măgurele), Turnu Măgurele (dinspre București, Roșiorii de Vede, Alexandria), Zimnicea (dinspre București, Roșiorii de Vede, Giurgiu), Giurgiu (dinspre București), Oltenița (dinspre București), Călărași (dinspre București, Dragalina).

Tronsonul dobrogean

Puncte de acces: Călărași (dinspre București, Dragalina), Fetești (dinspre București, Constanța, Hârșova), Hârșova (dinspre Constanța, Tulcea, Galați), Brăila (dinspre Bucău, Focșani, Galați), Galați (dinspre Focșani, Bârlad)

Delta Dunării și Kilometrul Zero

Puncte de acces: Tulcea (dinspre Constanța, București, Galați, Brăila)

Susține dezvoltarea traseului Via Danubiana!