Clisura Dunării
Defileul Dunării sau Clisura Dunării, cel mai spectaculos defileu al întregului fluviul, se întinde pe o distanță de 150 de km, de la intrarea apei în țară, la Baziaș, și până la Gura Văii.
Turistul îndrăgostit de natură și istorie are de făcut opriri la castrul roman de la Moldova Nouă, la Șvinița – cu Cetatea Tricule și livezile sale de smochini, pământul roșiatic și clima mediteraneană unică pentru țara noastră. Vă recomandăm un popas pe malul Dunării și imediat după comuna Coronini, pentru a admira stânca Baba Caia, care se înalță la şapte metri deasupra apei, sau Cetatea Ladislau, și mai apoi la Muzeul sătesc de la Gornea, satul lacustru de la Berzasca și Cetatea Drencova.
Călătoria poate fi completată, dacă decideți să petreceți câteva zile pe Clisura Dunării, cu un popas în micro-delta Balta Nerei, la Ostrovul din zona oraşului Moldova Nouă, râpa cu lăstuni de la Pojejena, rezervaţia botanică Valea Mare cu specii floristice mediteraneene şi submediteraneene unice, peştera Gaura cu Muscă, peştera Gaura Ghindiei cu fragmente de artă rupestră – din paleolitic şi neolitic, peştera Ponicova şi peştera Veterani despre care se spune că a fost sactuarul lui Zamolxe.
Cazanele Dunării
Cazanele Mari şi Mici ale Dunării se întind pe aproape 9 km şi sunt despărţite doar de Golful Dubova, loc unde Dunărea pare că „fierbe”, senzaţie ce poate fi trăită doar în mijlocul fluviului. Aici, apa este forţată să treacă printre munţi. Lăţimea Dunării se îngustează până la 180-250 de metri, iar adâncimea atinge 100 de metri. Curenţii extrem de puternici din adâncuri şi crevasele de pe fundul apei dau la suprafaţă aparenţa unui adevărat cazan în clocot. Zona este declarată monument unic al naturii în Europa și poate fi explorată printr-o plimbare cu o barcă închiriată.
Aflate pe raza localităţii Dubova, Cazanele Mari sunt dominate de masivul Ciucaru Mare, iar Cazanele Mici se află pe raza localităţii Eșelniţa. La Cazanele Dunării, fluviul străbate cea mai îngustă zonă a Defileului Dunării. Aici, puteţi avea parte de o sumedenie de activităţi. Vă puteţi plimba cu barca pe Dunăre, puteţi pescui sau face drumeţii în Parcul Naţional „Porţile de Fier”.
Statuia lui Decebal
Tumultul apelor la Cazane este vegheat cu ochi reci de piatră de regele dac Decebal. În Golful Mraconia se ridică semeață cea mai înaltă sculptură în stâncă din Europa, 55 de metri – Chipul lui Decebal. Alături se găseşte Tabula Traiana – mărturie a drumurilor romane construite în timpul împăraţilor Tiberius, Domiţian şi Traian.
Aproape de chipul lui Decebal se află Mănăstirea Mraconia, ridicată pe locul unui punct de observaţie şi dirijare a vaselor de pe Dunăre.
O altă atracţie turistică din această zonă este Peştera Ponicova, săpată în versantul stâng al Dunării. Peştera este declarată rezervaţie speologică.
Orșova
Oraș mai puțin exploatat din punct de vedere turistic, Orșova poate constitui un loc potrivit de respiro după traverseara primului tronson din Via Danubiana. Aici se găsesc o multitudine de locuri de cazare și restaurante cu specific pescăresc, iar dacă decideți să petreceți mai mult timp în zonă, puteți vizita Mănăstirea Sf. Ana și admira frumusețea speciilor de păsări din Golful Cerna.
La reluarea drumului către Porțile de Fier, vă puteți abate spre Mănăstirea Vodița care păstrează încă vestigiile celei mai vechi ctitorii voievodale atestată documentar din Țara Românească.
Porțile de Fier I și II
Ne continuăm apoi drumul spre Drobeta-Turnu Severin, nu fără a face oprire la barajul Porțile de Fier I, unde putem vizita și muzeul care spune povestea acestei zone. De aici puteți străbate Poteca tematică „Între natură și istorie” amenajată de Asociația MaiMultVerde în cadrul programului Cu Apele Curate.
Tot din incinta Muzeului Porților de Fier, pornește și segmentul Terra Romana din Via Transilvanica.
Drobeta-Turnu Severin
Drumul ne duce apoi către Drobeta-Turnu Severin, unde putem vizita prima cetate din piatră ridicată în Dacia, de Împăratul Traian (Castrul Roman), ruinele piciorului Podului lui Traian (construit de Apollodor din Damasc între 103 și 105 pentru a facilita transportul trupelor romane în misiunea lor de a cuceri Dacia) și Cetatea Medievală a Severinului, prima cetate din piatră construită în spațiul românesc, între anii 1247-1250, de către Ordinul Cavalerilor Ioaniți.
Triplex Confinium
De la Hinova, recomandăm traseul care parcurge în continuare cursul Dunării, pe Drumul Național 56A, cu opriri obligatorii la zona renaturată de la Gârla Mare și, pentru cazare, plajă și picnic, la Port Cultural Cetate. Însă nu înainte de a coborî puțin pe Valea Timocului, la borna care marchează granița naturală creată de fluviu între România, Bulgaria și Serbia.
Gârla Mare și Port Cultural Cetate
Imediat după comuna Pristol, vă recomandăm un popas în zona renaturată de la Gârla Mare, unde puteți descoperi o mini Deltă puțin cunoscută și care adăpostește specii de păsări similare celor din Delta Dunării.
Iar dacă simțiți nevoia unui nou popas de odihnă, la doar câțiva kilometri vă așteaptă Port Cultural Cetate – pensiune și restaurant, dar și hub artistic administrate de poetul Mircea Dinescu.