wave

Grigore Antipa era prieten cu toată lumea şi o plimbare pe Dunăre fără el pierdea jumătate din farmecul ei.” (Regina Maria în „Povestea vieții mele”)

Dunărea nu înseamnă numai casă pentru sute de specii de păsări, animale, insecte și reptile. De la valsurile celebre care îi poartă numele, la eseuri, romane și filme care documentează călătoria pe fluviu și până la un tort care duce cu gândul la valurile sale, Dunărea a inspirat de-a lungul vremii o multitudine de artiști.

Muzică

Dunărea a găsit cel mai important ecou cultural în muzică, cu celebrul vals vienez „Frumoasa Dunăre Albastră” compus de Johann Strauss (fiul). Această lucrare a fost compusă de Strauss în timp ce călătorea pe Dunăre. Un alt vals celebru legat de Dunăre este „Valurile Dunării” al compozitorului român Ion Ivanovici, a cărui operă a cucerit publicul când a fost interpretată la Expoziția Universală de la Paris în 1889. 

Dunărea inspiră însă și în zilele noastre. „Donaukinder” este o melodie a trupei germane Rammstein lansată în 2009 pe CD-ul bonus al albumului lor Liebe Ist Fur Alle Da.

Literatură

Pe lângă numeroasele povești și legende, scriitorii s-au inspirat de la Dunăre pentru eseuri, romane polițiste și chiar povești horror.

„Dunărea”, eseu-fluviu de Claudio Magris, explorează fluviul de la izvor până la vărsare străbătând istoria Europei Centrale.În romanul său „Europolis”, apărut în 1933, Eugeniu Botez evocă mult gurile Dunării de la Sulina. „Frumoasa Dunăre Galbenă” este un roman polițist de Jules Verne în care Dunărea este decorul întregii sale intrigi. Acest roman a fost ulterior rescris și modificat de Michel Verne sub titlul „Pilotul de pe Dunăre”. ”The Willows”, cea mai cunoscută dintre nuvelele scriitorului de groază Algernon Blackwood, se concentrează de asemenea pe o călătorie pe Dunăre.

Cinematografie

„Vers La Mer” este un eseu cinematografic realizat în anul 1999 de Annik Leroy selectat la Berlinală. Filmul este creat sub formă de road movie, de la izvorul Dunării până la gura ei. Un alt road movie a cărui acțiune se desfășoară în mare parte de-a lungul Dunării este „Im Juli” (Faith Akin, 2000).  

„The Ister” de David Barison și Daniel Ross (2004), câștigător al Prix de l’Association québécoise des critiques și al Prix du Groupement national des cinémas de recherche este un documentar inspirat dintr-o prelegere susținută de Martin Heidegger în 1942. Dunărea este și subiectul unei colecții de filme documentare de Ulrike Bartels, Joël Jenin și Dieter Zeppenfeld.

Pictură

Școala dunăreană, care s-a dezvoltat în secolulal XVI-lea în Valea Dunării, este o tradiție germană de pictură a peisajelor.

Gastronomie

Donauwellen este un tort german al cărui nume înseamnă: Valurile Dunării.

Mai multe articole

Prima acțiune de igienizare pe Via Danubiana, la Giurgiu

Pe 26 septembrie, Asociația MaiMultVerde și voluntarii de la Novartis România au realizat prima acțiune de igienizare pe traseul ecoturistic Via Danubiana. Potrivit...

igienizare

Descoperă Via Danubiana: Plajele Dunării la Giurgiu

Plajele discrete aflate pe #ViaDanubiana, în județul Giurgiu, oferă un refugiu liniștit pentru localnici și vizitatori, dar și o alternativă rapidă la drumul...

Descoperă Via Danubiana: Obiective cultural-istorice în județul Giurgiu

Călătoria #ViaDanubiana începe chiar din orașul Giurgiu, strategic așezat pe malul Dunării, cu o istorie strâns legată de Imperiul Otoman și de navigația...