Dunărea trece prin 10 țări și străbate peisaje uluitoare până la Marea Neagră.
Cine a parcurs măcar o dată un tronson din lungul Dunării a rămas cu siguranță cu amintiri de neuitat, legate fie de spectacolul oferit de fluviu în anumite porțiuni, de vestigiile istorice întâlnite pe traseu sau de bucatele tradiționale preparate cu grijă de localnici, fie de speciile de păsări și animale specifice zonei care găsesc pe malurile apei loc de hrană, odihnă sau cuibărit.
Vrei să știi cele mai bune locuri de văzut de-a lungul Dunării în România? Consultă harta noastră și află mai multe despre locurile de neratat aflate pe malurile fluviului.
Mai mult, în diferite porţiuni ale Dunării pot fi practicate sporturi precum canotajul, pescuitul, înotul sau drumeţia. Și să nu uităm că de-a lungul fluviului a fost amenajat Traseul pentru Ciclism al Dunării, traseu turistic pentru biciclete, lung de 2875 km, care porneşte din Donaueschingen şi urmăreşte fluviul până la vărsarea sa în Marea Neagră. În România, traseul EuroVelo6 este în curs de amenajare și urmează să străbată orașele Drobeta Turnu-Severin, București, Cernavodă, Brăila, Tulcea, Sulina, Babadag și Constanța.
Pădurea Neagră – Ingolstadt
Dunărea se formează pe versanții vestici ai Pădurii Negre din sud-vestul Germaniei. Începe viața la confluența a două pâraie – Brigach și Breg, lângă Donaueschingen – și șerpuiește prin inima Europei Centrale înainte de a ajunge la Marea Neagră, nu însă înainte de a trece prin Aria Protejată „Donauauwald Neuburg Ingolstadt”, unde recent a fost implementat unul dintre cele mai mari proiecte de protecție a naturii din Germania, dinamizarea zonelor inundabile Dunării. Aici este amenajat și un traseu de ciclism bine semnalizat și folosit deja de sute de germani în fiecare zi.
Linz
Situat direct pe Dunăre, Linz a devenit un lider când vine vorba de artă, cultură și tehnologie, fiind desemnat oraș UNESCO al artelor media. Printre numeroasele muzee din Linz se numără Muzeul Castelului, care găzduiește o colecție excelentă de lucrări de artă din secolele 1919 și 2020 în castelul din secolul al XVII-lea construit de Rudolf al II-lea.
Viena
Capitala Austriei se află la estul țării, pe malul Dunării. Cu un amestec de tradiții imperiale, muzică și farmec, chiar numele orașului provoacă imagini de eleganță. Odinioară centrul cultural al Europei, arhitectura barocă și clădirile magnifice pentru care Viena este renumită reflectă statutul imperial al orașului.
Dar aici Dunărea însăși ne atrage atenția printr-o insulă formată în dreptul orașului, lungă de 21 de km, numai bună pentru scăldat și plimbări cu barca în zilele calde ale verii, dar și pentru alte sporturi precum ciclism, jogging, patinaj, volei pe plajă.
Bratislava
Orașul se întinde pe ambele maluri ale fluviului Dunărea, în sud-vestul Slovaciei. Bratislava găzduiește o combinație de arhitectură, din orașul vechi medieval și gotic, palate baroc și un castel restaurat la finele sale renascentiste. Acest mic oraș istoric este perfect pentru cumpărături, mese și pentru a vă bucura de minunile naturale. Opriți-vă și bucurați-vă de splendoarea fluviului dar nu uitați să gustați preparatele locale, cum ar fi Bryndzové halušky (găluște de cartofi înăbușite în brânză de oaie și acoperite cu bucăți de slănină).
Iar după aceea vă încurajăm să vă relaxați pe malurile Dunării, folosite în zona Bratislava pentru canotaj, caiac, înot și pescuit.
Budapesta
Orașele gemene Buda și Pesta se află pe cele două maluri ale Dunării, pe o falie geologică, acolo unde dealurile Budei se întâlnesc cu Marea Câmpie. Cartierul Castelului Buda este una dintre cele mai frumoase și romantice zone, găzduind multe dintre obiectivele preferate de turiști: Palatul Regal, sau Castelul Buda, rămâne unul dintre principalele simboluri ale Budapestei, dominând orașul din vârful dealului Várhegy. Sub palat se află Labirintul, folosit de-a lungul istoriei ca adăpost, închisoare, spital și chiar harem turcesc.
Pentru cele mai bune fotografii ale orașului, Bastionul Pescarilor, construit ca fortificație decorativă în secolul al XIX-lea, oferă priveliști fantastice ale orașului și ale râului de dedesubt.
Belgrad
Capitala sârbă este singura capitală europeană care se află la confluența a două râuri: Dunărea și Sava. Vă recomandăm să explorați orașul pe jos, deoarece rămășițele trecutului tulburat al Belgradului sunt vizibile în întreaga infrastructură a orașului. Pentru cei pasionați de știință, o vizită la Muzeul Nikola Tesla este obligatorie. Dedicat celui mai faimos fiu al Belgradului, muzeul este o modalitate excelentă de a explora istoria științei, în timp ce onorează una dintre cele mai importante figuri ale regiunii.
În afara centrului orașului se află o mică oază de odihnă, recreere și divertisment, Ada Ciganlija. Locul perfect pentru a vă răcori în timpul verii calde sârbești, peninsula este bogată în păduri și animale sălbatice și propriul microclimat specific. Poreclit „Litoralul Belgradului”, mii de cetățeni și turiști cunoscători vin aici pentru a înota, a face plajă și a se bucura de o atmosferă grozavă, muzică bună și sporturi nautice.
Giurgiu
În județul Giurgiu, vă recomandăm să parcurgeți cei 75 de km din Via Danubiana, traseul ecoturistic gândit de Asociația MaiMultVerde care parcurge sectorul românesc al Dunării. Momentan, doar anumite secțiuni din cei 1.075 de kilometri pe care Dunărea îi străbate pe teritoriul României sunt folosite pentru turism, deși fauna și flora sunt similare celor din Delta Dunării. Zona a fost identificată ca fiind una dintre cele mai importante regiuni de biodiversitate din lume.
Via Danubiana oferă exploratorului experiențe inedite, de la patrimoniul natural și cultural până la peisaje unice în Europa, precum Clisura Dunării și Cazanele Dunării, Porțile de Fier, insulele și ostroavele pe care fluviul le formează în curgerea sa prin țara noastră, Delta Dunării și spectaculoasele zone de vărsare ale fluviului în Marea Neagră.